Benifairó de Les Valls

booked.net
booked.net

Descobreix la riquesa històrica de Benifairó de les Valls  

Ens trobem en una localitat de muntanya de la vall de Segó, que forma part del Camp de Morvedre, està envoltada de vegetació autòctona com garrofers, tarongers, palmeres datileres, alzines i roures, entre altres. 

Aquesta localitat compta amb nombrosos espais que ens transporten en el temps per gaudir de la cultura històrica del territori. En arribar al poble, ens trobem a la dreta l’església de Benifairó de les Valls, edificada en el segle XVIII amb un estil barroc amb influències neoclàssiques. A l’interior, podem observar pintures fresques, tres naus i la cúpula central, a més, es venera la Verge Maria del Bon Succés. 

A l’eixir, a l’esquerra, just davant de l’església, trobem el Palau Joan Vives de Canyamás, que és una típica casa forta construïda al començament del segle XVII en l’estil dels genovesos i va ser edificat per l’arquitecte italià Andrea Lurago. Actualment, només es conserva la torre nord-est i part de l’ala nord amb la façana que dona al jardí. Les restes que es poden visitar encara mostren l’esplendor del projecte original i són dels pocs exemples d’arquitectura civil del Renaixement que es conserven a la Comunitat Valenciana. 

 

Seguint el recorregut pel poble, al centre històric podem visitar la casa d’Alonso Sanchez Coello, que va ser rehabilitada per l’Ajuntament de Benifairó de les Valls en 2004, mantenint la seua estructura original i adaptant-la a l’època actual. A la casa es poden veure elements originals com les bigues de fusta, parets de pedra i arcs que la dividien. La Casa va ser inaugurada el 2009 com a espai cultural per a tota mena d’activitats culturals, recordant la figura del pintor.  

Seguim recorrent els carrers i tenim l’antiga casa de Lluís Guarner, un poeta, professor y escriptor, una llar amb arquitectura tradicional valenciana del s.XVIII, ofereix als visitants un habitacle ple d’antiguitats, la importància de la lectura, i un jardí amb nombrosos objectes decoratius com estancs, bancs, escultures i camins empedrats. És propietat de la Fundació Bancaixa. 

Al final del carrer trobem el llavaner, en l’antiguitat, els safaretjos eren llocs on les dones del poble es reunien per rentar la roba. Aquest era considerat un dels treballs més durs i molestos de l’època, ja que necessitaven una gran quantitat d’aigua per realitzar aquesta tasca i en moltes ocasions havien de recórrer llargues distàncies per obtindre-la. Els safaretjos públics van aparéixer privatitzats a la primera meitat del segle XX, i des de l’Antiguitat la dona ha estat apartada d’aquesta escena. 

A més, trobem La Casa Perentoni es localitza al carrer Major, 73, És una casa documentada des de finals del segle XVIII, on s’executaven les tasques de transformació de l’oliva en oli i funcionava com a almàssera. Els propietaris actuals són María Vicenta Pérez Salvador i Pascual ”El del Palacio”. A la Casa Perentoni hi ha un museu on s’han anat arreplegant les ferramentes necessàries de cada època i donacions de veïns i amics amb la finalitat de compartir la història i els costums dels avantpassats.  

Com no, parlar de l’ermita de Benifairó de les Valls, l’Ermita de la Mare de Déu del Bon Succés, declarada Bé de Rellevància Local i construïda a mitjan segle XVII. Aquesta ermita alberga la imatge de la patrona de Benifairó, al costat de Sant Gil Abat, i compta amb 189 graons construïts per la participació voluntària dels veïns del poble en 1976. Durant les festes patronals de setembre se celebra la Baixà i la Pujà, des de l’ermita fins a l’església parroquial de Sant Gil Abat i viceversa, respectivament, amb música, danses i pirotècnia.  

Aquesta ermita es troba al paratge natural, dalt d’una muntanya d’on podem iniciar rutes de senderisme que et porten al Pic del Tabalet i la Creu, o inclòs al sender de la “canonada” on es pot gaudir d’espectaculars vistes de pardal de les Valls, de la vegetació del territori i els sorolls de la fauna autòctona que ofereix una pau. 

S’apropen les festes patronals al poble des del 28 d’agost fins al 10 de setembre, en honor a la Mare de Déu del Bon Succés i Sant Gil Abad, amb actes tradicionals com bous al carrer, calderes populars i processons, i activitats culturals com concerts i teatre en valencià. La Baixada de la Mare de Déu des de l’ermita fins a l’església i la Pujada de la patrona, El Dineret, o visitar els espais comentats amb anterioritat que estaran oberts i amb exposicions diverses. 


T’esperem! 

¿Qué te apetece hacer?

Descubre nuestros destacados en alojamientos, gastronomía, deporte y cultura del municipio