Alzira

booked.net
booked.net

Una ciutat per a descobrir

Alzira és la capital de la comarca de la Ribera Alta del Xúquer. Disfruta d’un clima mediterrani amb temperatures suaus, tant a l’hivern com a l’estiu, la qual cosa permet oferir unes condicions òptimes per a residents i visitants. Esta localitat permet disfrutar d’una agradable trobada entre la història i la naturalesa, emmarcada per una serra fascinant i envoltada per extensos camps de tarongers. Una ciutat impregnada d’atractius culturals, històrics, artístics, festius, patrimonials i gastronòmics.

Una ciutat actual i dinàmica que té, des de l’any 2004 una oficina Tourist Info d’Alzira, en la plaça del Regne, integrada dins de la xarxa d’oficines de l’Agència Valenciana de Turisme per a la informació i promoció del sector turístic del municipi i amb una segona oficina en el quiosc de la Plaça Major.

Alzira és declarada municipi turístic des de juliol de 2006.

Trobada amb la història

El nostre recorregut comença pel centre urbà que conté un important llegat històric-artístic. Reunix variats elements culturals, com el barri històric de “La Vila”, declarat Bé d’Interés Cultural; amb carrers estrets amb cases modernistes. I edificis històrics: el Palau de Cassasús, l’Església de Santa Catalina (BIC) o la Casa Consistorial del segle XVI (BIC).

No es pot deixar de fer una visita a les històriques muralles d’origen almohade, considerades BIC i Patrimoni Històric d’Espanya des de 1985. Es van alçar en el segle IX amb l’objectiu de defensar la ciutat. Es poden descobrir exposades, o be enterrades i cobertes de cristall o sobre paviment ressaltat.

També és imprescindible una visita al MUMA, museu municipal, instal·lat en un edifici declarat Bé de Rellevància Local, d’estil gòtic-renaixentista i que compta entre les seues parets amb l’evolució del municipi i el seu entorn a través de les diferents Sales. L’ampliació del MUMA arriba fins a la Casa d’Alòs, antiga Casa de Flor, prop de la seu principal. També fa un any que es va inaugurar el MUSEU FALLER, situat prop del MUMA i que per descomptat està dedicat a les Falles d’Alzira.

Trobada amb la cultura i la naturalesa

Els paratges naturals municipals de la Murta i la Casella són llocs de visita obligada per als amants del senderisme, així com les nombroses rutes homologues amb la que compta el municipi.

La Murta està emmarcada en un bell paratge natural, les històriques ruïnes del monestir jerònim de la Murta (BIC), del segle XIV, destacant la Torre dels Coloms. En el seu entorn, la casa senyorial amb la seua capella, l’estany i el jardí romàntic, del segle XIX amb múltiples espècies vegetals; l’almàssera; la gelera; una ermita rupestre; la font, amb aqüeducte i basses. S’unix la bellesa natural del paratge, amb abundants espècies forestals; i altres atractius que completen el recorregut cultural.

La Vall de la Casella es troba entre les serres de la Murta i la de les Agulles. La vall es caracteritza pels seus espectaculars relleus muntanyencs on s’alternen els cims de les Agulles, les Creus I La Ratlla.

Així mateix, Alzira oferix un ampli ventall de rutes de senderisme, com el Pas del Pobre, la Creu del Cardenal i el Cavall Bernat, Ruta dels Monestirs, el Pic de la Ratlla, Ruta Bernardina, Camí de Santiago de Llevant o el Camí del Cid, entre moltes altres.

Més prop del centre urbà comptem amb el Passeig Fluvial i el Mirador de Xúquer.

Festes i gastronomia

Alzira és una ciutat fallera per excel·lència. Les nostres falles van ser declarades Festa d’Interés Turístic Nacional en 2005. I des de l’any 2016 són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Són sinònim de tradició, cultura i alegria. Alzira, amb les seues 35 comissions falleres, és la segona potència mundial en falles.

La Setmana Santa d’Alzira va ser declarada Bé d’Interés Turístic Nacional en 1988. És una festa tradicional i religiosa que compta amb 18 confraries i 25 passos, que són vertaderes obres d’art i que desfilen per la ciutat en les tradicionals processons. A més es poden visitar els dossers decorats per estes confraries, que augmenten el seu nombre de visitants cada any degut a la gran bellesa i qualitat d’estos.

La Tamborada també ha sigut declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’any 2018. S’inscriu en una tipologia pròpia de ritus col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos.

I a més els nostres veïns i visitants disfruten de les festes de Barris i Partides i de les més recents de Moros i Cristians.

I com no, en tot este recorregut no pot faltar l’oferta gastronòmica. Els plats més destacats de la gastronomia local són la paella que a més de pollastre i conill porten “pilotes” de carn, l’arròs al forn amb panses i cigrons i l’arròs amb fesols i naps.

A Alzira se celebra anualment el concurs nacional d’espardenyà que reunix els millors cuiners del moment, I per a endolcir el menjar res millor que les postres típiques d’Alzira, La reganyà, dolç local elaborat amb carabassa.

¿Qué te apetece hacer?

Descubre nuestros destacados en alojamientos, gastronomía, deporte y cultura del municipio